Kasvatusviesti 3/2015

Julkaistu 17.9.2015

Tule tekijäksi Exploon

SamoajaEXPLO- tai Luotsiasema-tekijä, ilmoittaudu mukaan tästä!
Explo tarvitsee tekijöitä. Tarjolla on pieniä pestejä ja pidempää vastuunkantoa vaativia tehtäviä. Käsiä tarvitaan erilaisiin pesteihin, jotta saamme taattua samoajille ja luotseille mahtavan ja elämyksellisen viikonlopun. Explon tekijänä pääset toteuttamaan erityisosaamistasi tai kokeilemaan jotain ihan uutta!

Vaeltajat ovat erityisen tervetulleita samoajia lähellä oleviin pesteihin kuten ohjelmaan ja majoituskouluille. Aikuisia tarvitaan erityisesti tukitoimintojen tuottamiseen eli keittämään, tiskaamaan, pystyttämään, purkamaan, niputtamaan, kuljettamaan, lajittelemaan ja tekemään paljon kaikkea muuta.

Tekijöille Explo-viikonloppu on ilmainen. Ruoka kuuluu pakettiin, samoin majoitus hyvässä seurassa. Tervetuloa tekemään!


Mistä tietää, että on Johtajatulilla? Vessajonoa suositumpi on kahvijono

”Mistä myös tietää olevansa Johtajatulilla? Farkkujen prosenttiosuus housuvalikoimasta on korkeampi kuin koskaan. Kun esimerkillisen pukeutumisen kohdeyleisö puuttuu, voi johtajakin höllätä.”
Lue lisää mitä Johtajatulilla oikein tapahtui http://www.partiojohtaja.fi/2015/09/03/mista-tietaa-etta-on-johtajatulilla-vessajonoa-suositumpi-on-kahvijono/

Olisitko arvannut: Johtajatulen nuorin osallistuja oli 17-vuotias ja vanhin 77-vuotias. Vaeltajaikäisiä johtajia oli mukana 300.


Erätaitojen kehittämistä puhuttiin Johtajatulilla

Johtajatulien sunnuntaina kokoontui erä- tai retkeilyvastaavia sekä jaostojen ihmisiä eri piireistä vaihtamaan kuulumisia erätaitokoulutuksen käytännöistä ja keskustelemaan muutenkin verkostoitumisesta ja sen hyödyistä. Kaikkien piirien erätaitovastaavat on nyt koottu sähköpostilistalle ja yhteinen drivekansiokin on perustettu käytäntöjen jakamista varten. Mikko ”Mikki” Kutvonen ottaa kohta SP:n tasolla koordinointi- ja kehittämisvastuuta asiasta. Kohta siis kuuluu tästä asiasta lisää.


Ohjaajapestit

Opusta tehdessä todettiin, että lpk:n pitää saada tiiviimpää henkilökohtaista tukea. Tilastojen valossa lpk:t eivät toimi, kuten toivotaan. Ohjaajien rooli on monta kertaa määritelty toiminnanalojen yhteistyönä ja laajennetut valiokunnat ovat käsitelleet asiaa paljon ilman merkittävää tulosta. Näistä syistä on nyt päätetty tehdä isompaa muutosta. Työryhmä on asetettu. On pidettu yksi avoin workshop. Aiheen käsittelyä jatketaan laajennetuissa.


Partiolukio

Pihtiputaan lukion partiolinjan ensimmäsiet opiskelijat aloittivat elokuussa. Partiolinjakonsepti leviää nyt muuallekin. Eurajoen lukiossa aloittaa partiolinja syksystä 2016 alkaen.


Adventtikalentereihin liittyvien aktiviteettien toteutusvinkit päivittyivät

Sudenpentujen ja seikkailijoiden sekä samoajien ohjelmaa on päivitetty viime vuoden ja kesän aikana. Vaikka aivan vielä päivittyneet materiaalit eivät ohjelmasivustoilla näykään, löytyvät päivittyneet aktiviteetit adventtikalentereiden vinkkivihoista.

Adventtikalenterien ja joulukorttien myynti on monessa lippukunnassa tärkeä osa varainhankintaa ja toteutusvinkkien avulla ne saadaan myös sidotuksi luontevaksi osaksi ryhmien viikko-ohjelmaa.

Vuoden alusta asti käynnissä ollut vaeltajaohjelman päivitysprojekti etenee suunnitellussa aikataulussa. Tällä hetkellä päivitystiimi on tarkastellut nykyiset aktiviteetit ja niiden suhtautumisen kasvatustavoitteisiin. Nykyiset aihealueet on jaettu uusiin paremmin samaa kasvatustavoitetta kuvaaviin kokonaisuuksiin – rasteihin. Osa nykyisen vaeltajaohjelman aktiviteeteista poistuu ja uusia aktiviteetteja tehdään tilalle. Jatkossakin vaeltaja tulee tekemään yhden aktiviteetin kustakin rastista. Rastien määrä pysyy suurin piirtein samana.


Vaeltajaohjelman päivitys

Vaeltajaohjelmaan liittyvään kyselyyn vastasi lähes 400 vaeltajaa ja reilu 10 luotsia. Tämän pohjalta olemme analysoineet tuloksia ja päätyneet erityisesti panostamaan vaeltajuuden aloitukseen luomalla Tervetuloa vaeltajaksi-vaiheen, joka sisältää tutustumista vaeltajaohjelmaan, vaelluskartan ja Suomi-projektin tekemisen sekä vaeltajalupauksen antamisen. Tämän lisäksi luotsien ohjeistukseen panostetaan ja aktiviteetteihin lisätään tarkemmat ohjeet luotsin tehtävästä + mahdollisista ohjaavista kysymyksistä. Kyselystä saimme myös yhteystiedot suurelle joukolle vaeltajia ja vaeltajaluotseja ja tulemme hyödyntämään niitä antamalla suunnitelmiamme heille kommentoitavaksi.
Jos päivityksestä herää kysymyksiä/kommentteja, olettehan reilusti yhteydessä päivitystiimiin (esim. henna.peltoniemi@partio.fi).


Osaamismerkkikilpailu

Mikä osaamismerkki?
Osaamismerkki on digitaalinen, visuaalinen osoitus partiossa hankitusta osaamisesta. Millaisia muualla elämässä (esim. koulu, työnhaku) hyödynnettäviä taitoja opit partiossa? Mitä osaamista ei voida tunnistaa ansiomerkeillä tai kurssitodistuksilla, mutta haluaisit kuvailla osana CV:tä tai some-profiilia? Osaamismerkkien avulla näytät, mitä osaat. Lue lisää: Mozilla Open Badges
Suunnittele digimerkille ilme
Ehkä olet nähnyt taitomerkkejä partiolaisten univormun hihassa? Nyt partioon tulevat digitaaliset osaamismerkit! Piirrä meille, miltä digitaalinen osaamismerkki partiossa voisi näyttää. Merkin aiheen / sisällön voit päättää itse.
Osallistu ja voita! #osaamismerkkikisa
Kerro meille, miltä sähköinen osaamismerkki partiossa näyttää! Osallistu ideointiin ja haasta kaverisikin!

1) Piirrä tai luonnostele sähköisen osaamismerkin ulkoasu. Merkin aiheen voit itse valita, yllä ensimmäisiä ideoita merkeistä. Roihulle suunnitteilla on leiriluotsin ja leirilippukunnanjohtajan osaamismerkit.

2) Julkaise kilpailutyösi 29.8.-30.9.2015 välillä Instagramissa. Käytä kilpailuun osallistuvien instakuvien yhteydessä hashtagia #osaamismerkkikisa.

Lue kilpailun yksityiskohtaiset säännöt:

http://toiminta.partio.fi/osaamismerkkikisan-saannot


Partio Yhteisvastuukeräyksen kohteena 2016

Tiesithän, että partio on Yhteisvastuukeräyksen edunsaaja vuonna 2016? Tämä tarkoittaa, että saamme 20 prosenttia vuoden 2016 keräyksen tuotosta. Kerätyt varat käytetään erityistarpeisten lasten ja nuorten partioharrastuksen tukemiseen alueellisesti. Yhteisvastuukeräys alkaa 7.2. Partiolaiset osallistuvat aktiivisesti keräykseen ja järjestävät lisäksi kevään aikana erilaisia palvelutempauksia. Liikkeelle kannattaa lähteä valitsemalla lippukunnalle oma Yhteisvastuu-yhteyshenkilö, joka merkitään Kuksaan. Lisää tietoa toimitetaan lippukuntiin syksyn aikana.


Metsäkoordinaattori aloittanut työt

Metsäohjelman koordinaattori Jaakko Nippala on aloittanut työt metsäohjelman parissa. Tällä hetkellä työn alla on partio-ohjelman läpikäynti metsällisten aktiviteettien osalta ja niiden päivitystyö vastaamaan paremmin nykypäivän vaatimuksia. Tavoitteena on tuoda Partiossa opittua metsäosaamista ja taitoja paremmin esille. Lisäksi kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia ja jo olemassa olevia yhteistyön muotoja eri metsäalan toimijoiden kanssa ja tämä tuleekin olemaan tärkeä osa metsäohjelmaa. Yhteystiedot ovat etunimi.sukunimi@partio.fi ja puhelinnumero 040 451 9131. Jaakkoon voi ottaa yhteyttä kaikenlaisiin metsällisiin partioasioihin liittyen. Ajatuksia aktiviteettien kehittämisestä ja tarpeista otetaan myös mielellään vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *