Kasvatusviesti 3/2016

Julkaistu 9.6.2016

Tarpojaohjelma päivittyy

Tarpojaohjelman päivitys on aloitettu kevään aikana ja työ jatkuu kesällä laiturin nokassa sekä syksyllä intensiivisissä työstöviikonlopuissa. Ohjelman rakennetta helpotetaan monelta osin, kuten poistamalla tarppojen tasot, sisällyttämällä kaikille yhteiset pakolliset aktiviteetit pakollisiin tarppoihn ja selkeyttämällä meripartioaktiviteettien paikkoja. Tarppoja tehdään kuusi, joista neljä on pakollista. Loput kaksi tehdään siinä tilanteessa, että tarpojaikäkaudessä viihdytään kahden vuoden sijaan kaksi ja puoli tai kolme vuotta. Majakoita ja pausseja hiotaan täydentämään ohjelma innostavaksi ja nousujohteiseksi.


Ohjelmapainotus 2017 on metsä

Vuoden 2017 ohjelmapainotus on ”Yhdessä Metsään”. Ohjelmapainotus on myös partiolaisten tapa viettää Suomi 100 – juhlavuotta. Juhlavuoden aikana tavoitteena on tarjota mahdollisimman monille Suomessa asuville lapsille ja nuorille metsäkokemus ja tätä kautta luoda hyvä pohja heidän tasapainoisen luonto- ja metsäsuhteen rakentamiselle. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni lippukunta järjestäisi vähintään yhden retken, jolle kutsuu alueeltaan lapsia ja nuoria, joita metsä- ja luontoharrastaminen ei välttämättä tavoita. Nämä retket ovat myös erinomainen tapa toteuttaa Yhteisvastuun hankkeita lippukunnissa. Retkien tueksi laaditaan metsäretkipaketti, joka sisältää ohjelmaa ja vinkkejä. Lisäksi ohjelmapainotus tulee näkymään pitkin vuotta erilaisten partio-ohjelman metsäaktiviteettien kautta.


Partiomerkit

Partioasussa on merkkejä moneen lähtöön. Merkkien paikat löydät SP-FS:n uudistetusta merkkiohjeesta. Jokaisella merkillä on tarkoituksensa partiokasvatuksen osana. Katso mitä ja millaisia merkkejä partioasussa on ja miten ne noin yksinkertaistetusti jakautuvat.

Aikuisten treenivinkki numero 35 – Symboliikka ja partiomerkit


Parempi lippukunta -teltta Roihulla

Roihun keskeisimmässä kohtauspaikassa, Solmussa, sijaitsee keskusjärjestön palveluja esittelevä teltta, jossa esillä on teemoja lippukunnan, ihmisten ja partiokasvatuksen johtamisesta. Tavoitteena kaikessa tekemisesä on yksinkertaisesti parempi lippukunta. Teltalla on tietoa ajankohtaisista asioista ja teltassa voi pistäytyä juttelemassa asiantuntijoiden kanssa. Tapahtumalukujärjestyksessä on tarjolla erilaisia koulutuksia ja tietoiskuja partiokasvatuksesta, vapaaehtoisten tukemisesta ja lippukunnan johtamisesta. Myös viihteellistä ohjelmaa löytyy mm. jässärilavatanssien muodossa.

Poikkea moikkaamaan!


Lippukuntatuen uudistusprojektissa tapahtuu

  • Roihun Parempi lippukunta -teltassa väläytetään isosti näkyville johtajuusteemojen uutta kolmijakoa: lippukunnan johtaminen, ihmisten johtaminen ja partio-ohjelman toteutumisen johtaminen
  • Ensimmäisen valmentajapilottikoulutuksen suunnittelu alkaa juuri. Staabiin kaivataan väkeä, ilmianna itsesi! Koulutus järjestetään 26.-28.8. Lisätietoja tulossa heti kun niitä on!
  • Projektiryhmä kokoontuu aktiivisesti alue-, kasvatus- ja vapaaehtoistuen valiokunnan kanssa, suunnitelmissa on, että projektimuotoinen toiminta loppuu syksyn aikana ja lippukuntien tukeminen siirtyy valiokuntiin. Aivan erityisesti tämä näkyy vuoden 2017 tosussa.
  • Lippukunta- ja valmentajapestien työkalujen päivittäminen ja/tai tekeminen alkaa syksyllä. Työkalut saadaan käyttöön kevään 2017 aikana.

Samoajille Explo 2017

Seuraava valtakunnallinen samoajatapahtuma, Explo, järjestetään jo vuonna 2017. Explo kokoaa toista tuhatta samoajaikäistä solmimaan uusia ystävyyssuhteita, syventymään monipuolisen samoajaohjelman saloihin ja kokemaan mieletöntä fiilistä. Tapahtumajohtajan rekrytointi alkaa kesän jälkeen.


Aino Pohjanvirta luotsaa seuraavaa Satahanka-leiriä

Olen Aino Pohjanvirta, 23-vuotias savolainen, jonka elämä on kuljettanut Turkuun. Kotilippukuntani on edelleen mikkeliläinen Ekin Partio. Oikeassa elämässä olen valtiotieteiden ylioppilas, pääaineena sosiologia. Toivottavasti nähdään monen kanssa Roihulla ja Satahanka-tapaamisessa!

Aino Pohjanvirta


Kohti ohjattua rekrytointia ja Roihun jälkeistä elämää

Suomen Partiolaiset on siirtymässä vapaaehtoistensa osalta ohjattuun rekrytointiin. Jatkossa keskusjärjestössä hoidetaan pääsääntöisesti kaikki rekrytoinnit kahdesti vuodessa: alkusyksystä sekä alkutalvesta. Näemme ison hyödyn siinä, että julkaisemme kaikki avoimet pestit samaan aikaan niin, että vapaaehtoiset voivat valita runsaasta tarjonnasta mieluisan tehtävän itselleen. Voimme jopa saada kilpailua joihinkin pesteihin!

Kokeilemme ohjattu rekrytointia SP:ssä per heti. Se tarkoittaa, että keskusjärjestön valiokunnat ja ryhmät saavat ohjeistuksen asiaan alkukesästä ja varsinaiset haettavat pestit julkaistaan Roihuun mennessä. Roihulla esittelemme kaikki avoimet pestit Parempi lippukunta –teltassa ja kehotamme jokaista hakemaan sellaiseen pestiin, joka motivoi eniten ja jossa omaa osaamista pääsee käyttämään ja kehittämään. Hakuaika pesteihin jatkuu syksyllä, mahdollisesti syyskuun loppuun. Pestisopimukset ja perehdytys tehdään syksyllä omissa ryhmissä.

Joulukuussa on sitten aika varautua seuraavaan rekryaaltoon, koska monet pestit päättyvät vuoden vaihteessa. Vuoden alkuun on myös suunniteltu yhteinen perehdytyspäivä sekä ensimmäisessä että toisessa aallon rekrytoiduille luottiksille! Haluamme rikkoa ryhmien välisiä siiloja ja tutustuttaa uudet vapaaehtoiset toisiinsa yli valiokuntarajojen. Näin saamme uusia, tuoreita näkemyksiä ja uudet luottikset saavat heti käsityksen siitä, mitä kaikkea oman ryhmän ulkopuolella tapahtuukaan.

Uskomme tämän auttavan keskusjärjestöä ohjaamaan oikeat henkilöt sopivimpiin pesteihin. Aikuisryhmä pistää pyörät pyörimään sekä tukee pestaajia ja ryhmiä näissä pestin elinkaareen liittyvissä asioissa.

Olemme hyvässä tilanteessa juuri nyt, koska roihulaiset vapautuvat pesteistään syksyllä ja odottavat uusia haasteita – pienen hengähdystauon jälkeen. Listaa jo nyt ne tehtävät, mihin tarvitset täydennystä syksyllä, ja aloita työstämään pestien tehtäväkuvauksia. Keskusjärjestön lisäksi roihulaisia mahtuu varmasti myös piirien vapaaehtoisiksi, eikö niin? Kerromme saadun palautteen ohjatusta rekrytoinnista ja perehdytyksestä heti ensimmäisen koeponnistuksen jälkeen. Siihen saakka sparrailemme mielellämme ja kerromme, kuinka me olemme valmistautuneet pitämään uusista vapaaehtoisistamme huolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *