Kasvatusviesti 4/2016

Julkaistu: 14.9.2016

Kansallisen kirkkopyhän kehittäminen

Tervetuloa mukaan kirkkopyhän kehittämisiltapäivään. Kasvatusvaliokunta järjestää kaikille avoimen kirkkopyhän suunnittelutapaamisen Rekolan partiomajalla Vantaalla (Joukontie 30, 01400 Vantaa) 6.11. klo 12.30-16. Tapaamisessa ideoidaan sitä miten kirkkopyhä toteutettaisiin lippukunnissa paikallisesti. Valtakunnallisesti järjestettävä iso tapahtuma ei tavoita nykyisellä tavallaan partiolaisia riittävän laajasti, joten uusia toteutusmuotoja tarvitaan. Ilmoita tulostasi etukäteen osoitteeseen ida.ringbom@partio.fi


Sisujohtajapäivät

Sisujohtajapäivät pidetään 29.-30.10. Puhjonrannassa, Kouvolassa. Päivien hinta on 75€, joka sisältää täyshoidon. Omat lakanat tarvitaan mukaan. Tapahtumanjohtajana toimii Seija Piipponen-Pekkola: seija.piipponen@kolumbus.fi

Teemoina alustavasti:

  • Roihu-muistelot
  • MALIKE-apuvälineiden kokeilua
  • Fysioterapeutin luento (Mia Kylen)
  • Lääkärin kyselytunti (Vili)
  • Verkostoitumista, yhdessä oloa.

Kaukaa tuleville voidaan järjestää perjantaina kotimajoitus, ota tarvittaessa yhteys Seijaan.

Ilmoittaudu Kuksaan 1.10. mennessä: https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=11402


Vaeltajavalkeat 2016

Valtakunnallinen vaeltajatapahtuma Muuramessa 27.–30.12.2016
Lisätietoa tapahtumasta http://vaeltajavalkeat.partio.fi/


Muistelemispäivä 2017

WAGGGS on julkaisut ensi vuoden Muistelemispäivämateriaalin. Materiaali käännetään parhailaan suomeksi ja ruotsiksi. Englanniksi materiaali voi ladata tästä: https://www.wagggs.org/en/what-we-do/world-thinking-day/badge/

Vuoden 2017 teema on Grow. Ideana on mahdollistaa yhä useamman osallistumisen partioon. Tämän voi aloittaa esimerkiksi kutsumalla uusia kohderyhmiä mukaan muistelemispäivä juhlaan. Teema sopii siis täydellisesti partion ensi vuoden teemoihin.


www.partio-ohjelma.fi

Uusi partio-ohjelmaa esittelevä partio-ohjelma.fi sivusto julkaistaan viikolla 38. Vanha sivusto ohjelma.partio.fi on käytössä rinnalla toistaiseksi. Sivuston tarkkaa julkaisua voi seurata esim. projektin FB-sivun https://www.facebook.com/partioohjelmafi/ kautta.

Sivusto on nyt beta-vaiheessa ja jos haluat osallistua testaukseen tai antaa palautetta jo tässä vaiheessa voit liittyä testaus- ja palauteryhmään: https://www.facebook.com/groups/496061793920564/


Tarpojaohjelma päivittyy

Tarpojaohjelma on ollut ohjelmauudistuksesta 2008 alkaen ennallaan ja kaipaa jo nykyaikaistamista. Lippukunnilta ja piireiltä tulleen palautteen perusteella rakenne on myös todettu monimutkaiseksi ja sitä halutaan nyt yksinkertaistaa. Tarpojaohjelma on valmis vuoden 2017 alussa. Päivitetty ohjelma julkaistaan partio-ohjelma.fi sivustolla sekä paperisena versiona, jonka voi liittää partio-ohjelmakansioon.

Päivitetyssä ohjelmassa on selkeytetty rakennetta luopumalla aktiviteettien tasoista, sisällyttämällä kaikille yhteiset aktiviteetit tarppoihin ja suunnittelemalla kunnollinensisältö jatkotarppoihin. Huomiota on kiinnitetty vartionjohtajan ja luotsin erilaisten tehtävien kuvaamiseen. Myös luotsin opas päivittyy. Vuoden 2017 ohjelmapainotuksen aktiviteetit tulevat sisältymään päivitettyyn tarpojaohjelmaan. Päivitettyyn ohjelmaversioon siirtyminen on helppoa, koska jo tehdyt aktiviteetit menevät hyvin yksiin päivitetyn ohjelman kanssa. Tarpojavartioita johtaville samoajille ja aikuisille luotseille on suunnitteilla perehdytyspaketti.


 Valmentajakoulutuksen toinen pilotti marraskuussa

Valmentajakoulutuspilotti numero 2 pidetään 11.-13.11. Ilkon leirikeskuksessa (Ilkontie 8, 36220 Kangasala). Koulutukse hinta on 125 euroa. Ilmoittaudu Kuksaan viimeistään 10.10. https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=11416


Symboliikka partiomenetelmän osana

Partion symboliikan kartoitus alkaa. Kartoituksen ensimmäisessä vaiheessa selvitämme symboliikan merkkien, asujen, lippujen, huutojen, nimitysten ja perinteiden osalta keskusjärjestö- ja piiritasolla. Toisessa vaiheessa tarkastellaan symboliikkaa partio-ohjelman ja partiokasvatuksen näkökulmasta. Mitä symboliikkaa löytyy yksittäisistä aktiviteeteista tai muusta tekemisestä, mitä ei ihan heti mielletä (vaikka ehkä pitäisi) aiheeseen liittyväksi.

Kartoituksen ja sen jälkeisen kehittämis- ja hyödyntämistyön tarkoitus on saada kattavasti koottua kaikki nykyinen ja myös ehkä jo taaksejäänyt symboliikka yhteen paikkaan niin, että siitä saadan kokonaisvaltainen ymmärrys ja sen käyttöä partiomenetelmän osana voitaisiin kehittää.

Lisätietoja projektista antaa SP:n symboliikkajohtaja Jura Nurminen, jura.nurminen@partio.fi


Perhepartio

Perhepartiosta ja sen asemasta partiossa kysytään ajoittain. Kysytään esimerkiksi sitä, mikä on perhepartion suhde muuhun partiotoimintaan ja kuuluvatko perhepartiolaiset ei-vielä-partiolaisten vakuutuksen piiriin. Perhepartion periaatteet on nyt käsitelty SP:n hallituksessa.

  • Perhepartio on alle kouluikäisille lapsille ja heidän huoltajilleen järjestettyä partiomaista toimintaa.
  • Lippukunnan ensisijainen tarkoitus on järjestää kasvattavaa toimintaa partion kohderyhmälle eli 7–22-vuotiaille, eikä perhepartio saa viedä resursseja tältä toiminnalta. Lippukunta voi tarjota perhepartiotoimintaa harkintansa mukaan.
  • Suomen Partiolaiset ei tarjoa materiaalia tai tukea perhepartiotoimintaan, sillä se ei ole osa virallista partio-ohjelmaa. Perhepartion ei kuulu käyttää sudenpentuohjelmaa.
  • Ei-vielä-partiolaisen vakuutus on voimassa vain partioon tutustujilla, eikä siis säännölliseen (perhe)partiotoimintaan osallistuvilla. Säännölliseen perhepartiotoimintaan osallistuvat lapset maksavat partion jäsenmaksun.
  • Partiovakuutus on voimassa vakuutusehtojen mukaan jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla partiotoiminnassa eli ”toimintasuunnitelman mukaisessa toiminnassa tai toiminnassa, joka on lippukunnan, piirin tai keskusjärjestön johdon tiedossa”.

Parempilippukunta.fi -blogissa on käsitelty perhepartiota.


Partiomekon uusi kangas

Partiomekko valmistetaan jatkossa hieman erilaisesta kankaasta kuin aikaisemmin. Syynä tähän on se, että mekkokangas on ollut erikoistuote, jonka kertatilausmäärä on suuri. Valmistajan jatkuvassa mallistossa on kangas, joka on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä vanhaa kangasta, joten siirrymme käyttämään sitä. Uusi kangas on hieman ohuempaa ja joustavampaa kuin vanha.

Mekkoja myy Scandinavian Outdoor. https://scandinavianoutdoor.fi/partio/partioasut/liivihame/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *